Uuden eduskunnan tulee säätää Suomeen yritysvastuulaki

Joukko Suomen tunnetuimpia yrityksiä, ammattiyhdistysliike ja kansalaisyhteiskunta ovat yhdistäneet voimansa historiallisella tavalla ihmisoikeuksien puolesta. Yli 140 yrityksen ja järjestön yhteinen #ykkösketjuun-kampanja ajaa Suomeen ihmisoikeuksia koskevaa yritysvastuulakia. Kampanja muistuttaa, että ihmisoikeudet ovat liian tärkeitä jätettäväksi pelkän yritysten vapaaehtoisuuden varaan.

Odotukset kohdistuvat nyt hallitusneuvotteluihin. Ennen vaaleja SDP, Vihreät, Vasemmistoliitto, RKP ja Feministinen puolue ilmaisivat tukensa laille. Lisäksi yhteensä 68 valituiksi tulleista kansanedustajaehdokasta lähes kaikista puolueista sitoutui edistämään yritysvastuulakia eduskunnassa.

Suomen nykyinen lainsäädäntö ei estä yrityksiä markkinoimasta Suomessa esimerkiksi hikipajoissa tuotettuja tuotteita. Yritysvastuulaki puuttuu ongelmaan velvoittamalla yritykset huolehtimaan ihmisoikeuksista niiden arvoketjuissa. Laki perustuisi YK:n yritysvastuuperiaatteissa määriteltyyn huolellisuusvelvoitteeseen.

Huolellisuusvelvoitteen myötä yrityksillä tulisi olla käytössään asianmukaiset prosessit toimintansa kielteisten ihmisoikeusvaikutusten tunnistamiseksi, välttämiseksi ja vähentämiseksi. Vastaavaa lainsäädäntöä on voimassa jo Ranskassa. Yritysvastuulaki on valmisteilla myös Sveitsissä, Saksassa, Alankomaissa ja monessa muussa maassa. Suomen tulee siirtyä yritysvastuun edelläkävijämaiden joukkoon.

Katja Hakkarainen
Kampanjakoordinaattori
Finnwatch ry

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on print

TIETOA AIKAMERKISTÄ

Aikamerkki on Työväen Sivistysliitto TSL:n yhteiskunnallinen verkkojulkaisu ja tarina-arkisto, joka päivittyy verkossa reaaliajassa. Se katsoo maailmaa työväenliikkeen arvojen näkökulmasta ja niitä pöyhien.

Aikamerkkiä julkaisee Työväen Sivistysliitto

Aikamerkkiä julkaisee Työväen Sivistysliitto

Työväen Sivistysliitto

Vastaava toimittaja Ilkka Vuorikuru
aikamerkki@tsl.org

Toimitus: Acamedia
Toteutus: Websteri Media