Totuus Hakaniemestä

Täältä voit lukea ja kuunnella kaikki Totuus Hakaniemestä -sarjan jutut ja podcastit.

Ammattiliitto pitää puoliasi

Luottamushenkilö on jäsenten tuki ja turva työpaikoilla

Millaisista asioista ammattiliitoissa keskustellaan juuri nyt? Ja mitkä ovat tässä ajassa sellaisia konkreettisia asioita, joilla on iso merkitys niin ammattiliittojen jäsenille kuin heidän työsuhteilleen? Ilkka Vuorikurun luotsaamassa podcastissa aiheesta ovat keskustelemassa aluepäällikkö Sanna Koskenranta JHL:stä, tutkimuspäällikkö Antti Veirto Palvelualojen ammattiliitto PAMista sekä järjestämiskoordinaattori Kaisa Niskanen Teollisuusliitosta.
Lisäksi historian ja sosiologian tutkija, Itä-Suomen yliopiston dosentti Tapio Bergholm kertoo, millainen olisi maailman ilman ammattiyhdistysliikettä. Kuuntele podcast tästä. 

Duunarit ja yritykset samassa ilmastoveneessä

Sitran ilmasto- ja luontoratkaisujen projektijohtaja Outi Haanperä ja SAK:n ilmastoasiantuntija Anni Toiviainen ovat yhtä mieltä siitä, että ilmastonmuutoksen torjuminen sekä siihen sopeutuminen ovat kolikon kaksi puolta.

− Muutoksen torjumisessa on välttämätöntä huomioida oikeudenmukainen siirtymä, työllisyys sekä osaamisen päivittäminen, Anni Toiviainen toteaa Aikamerkki verkkolehden päätoimittajan ja TSL:n hankepäällikkö Ilkka Vuorikurun luotsaamassa podcastissa.

Outi Haanperä korostaa, että emme voi ratkaista ilmastonmuutosta, ellemme huomioi myös luontokatoa ja päinvastoin. Greenpeacen Pohjoismainen ohjelmajohtaja Sini Harkki ja apulaismaajohtaja Juha Aromaa kertovat puolestaan podcastissa, miksi yritykset, jotka ovat ensimmäisinä hyväksyneet ilmastotoimien välttämättömyyden, menestyvät parhaiten. Kuuntele podcast täältä.

Ilmastotekoja oikealta vai vasemmalta?

Ennen somea laulut kertoivat työläisten todellisuudesta

Iso osa yhteiskunnallisesta keskustelusta käydään nykyään sosiaalisessa mediassa, jossa kuka tahansa voi ottaa kantaa mihin tahansa ilmiöön ja tuoda esille mielipiteensä. Ilmiö ei kuitenkaan ole uusi. 1920-luvulta 1960-luvulle Suomessa työväenliikkeen kisälliryhmät kävivät liikkeen iltamissa yhteiskunnallista keskustelua laulaen ja kommentoivat näin esimerkiksi päivän uutisia.

Yhdysvalloissa puolestaan sata vuotta sitten vahvimmillaan olleen IWW:n eli Industrial Workers of the World -järjestön amerikansuomalaiset siirtotyöläiset esittivät lauluja niin työläisten kurjista olosuhteista, luokkasodasta kuin nälkäpalkasta. Suomessa näitä työväenliikkeen kantaa ottavia lauluja esittää Laulava Unioni, joka videolla Karri Miettisen uudella tekstillä kertoo, mitä tapahtui vuoden 1936 Berliinin olympialaisissa.

.

Videopuhelu ei vie lapsen ikävää

Neljävuotias Vilma sairastui vuosi sitten lymfoblastileukemiaan ja joutui olemaan neljä viikkoa sairaalassa ilman kontaktia muihin kuin äitiinsä ja hoitohenkilökuntaan. Lapsi ei pysty kovin kauaa keskittymään Teams-palaveriin serkkujen kanssa eikä videopuheluihin veljensä kanssa. Usein tuloksena oli vain entistä pahempi ikävä.

.

Vertaistuki onnistuu myös etäyhteyksin

Koronapandemian seurauksena myös järjestötoiminnan on ollut pakko sopeutua etäisyyksiin, etätoimintaan, kokousten siirtämisiin ja uusiin toiminnan muotoihin. Mitkä uusista oivalluksista ja toimintatavoista jäävät järjestöjen käyttöön pandemian jälkeen?  Entä onko kohtaamisen iloa voinut riittävästi korvata verkon välityksellä, sillä pandemia ei kuitenkaan vienyt ihmisten tarvetta tulla nähdyksi ja kuuluksi tunteidensa ja kokemustensa kanssa. Järjestöjen tekemästä digiloikasta ja paluusta koronan jälkeiseen aikaan ovat keskustelemassa Työväen Sivistysliiton digitaalisten palveluiden projektipäällikkö Kim Katainen, Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL:n   järjestöjohtaja Petra Toivonen sekä Suomen Syöpäyhdistyksen järjestökoordinaattori Hannele Arvekari. Kuuntele podcast tästä.

Järjestöt onnistuivat digiloikassa

“Feminismi ei ole vain naisasiaa”

Haaga-Helia-ammattikorkeakoulun opiskelijat kertovat videolla, mitä feminismi heille merkitsee.

.

Miehiä, naisia, duunareita

Professori Vappu Taipale sekä Savonlinnan vasemmiston puheenjohtaja Sanna Niemelä keskustelevat siitä, miten tasa-arvosta ja yhdenvertaisuudesta pitäisi nykypäivänä puhua. Taipaleen isoäiti näki yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden toteutumisen ja hänen äitinsä avioliittolain voimaantulon. Hän itse näki, miten naistutkimusta ja hoitotiedettä aikoinaan vähäteltiin, ja toivoo nykyfeministeiltä paksumpaa nahkaa. Niemelän mielestä meidän tulisi puhua sukupuolen lisäksi koulutuksen ja yhteiskuntaluokan vaikutuksesta tasa-arvoon, mutta pärjätä ilman ”sanahirviötä” intersektionaalinen feminismi. Keskustelua luotaa Ilkka Vuorikuru, ja sen lomassa kuullaan kielentutkija Mila Engelbergin puheenvuoro sukupuolittuneesta kielestä. Kuuntele podcast tästä.

Työväen feminismi keskittyy asioihin

 

Duunarin ääni kuuluviin

Maailma muuttuu, media muuttuu ja iso osa yhteiskunnallisesta keskustelusta käydään nykyään sosiaalisessa mediassa. Myös työväenliikkeen viestinnän on muututtava, jotta se pystyy tavoittamaan tämän päivän työläiset. Mutta mihin työväenliikkeen omaa journalismia enää tarvitaan? Työväen journalismin muutoksesta ja työväenliikkeen vaikuttamisen keinoista ovat keskustelemassa Palvelualojen Ammattiliiton viestinnän asiantuntija ja PAM-lehden pitkäaikainen entinen päätoimittaja Auli Kivenmaa, Demokraatti-lehden päätoimittaja Rane Aunimo, sekä musiikintutkija Timo ”Tipi” Tuovinen.  Keskustelun vetää Aikamerkki verkkolehden päätoimittaja ja TSL:n hankepäällikkö Ilkka Vuorikuru. Kuuntele podcast tästä.

Journalismia duunarinäkökulmasta

TIETOA AIKAMERKISTÄ

Aikamerkki on Työväen Sivistysliitto TSL:n yhteiskunnallinen verkkojulkaisu ja tarina-arkisto, joka päivittyy verkossa reaaliajassa. Se katsoo maailmaa työväenliikkeen arvojen näkökulmasta ja niitä pöyhien.

Aikamerkkiä julkaisee Työväen Sivistysliitto

Aikamerkkiä julkaisee Työväen Sivistysliitto

Työväen Sivistysliitto

Vastaava toimittaja Pirjo Alijärvi
aikamerkki@tsl.org

Toimitus: Acamedia
Toteutus: Websteri Media