Suomessa tunnen olevani näkyvä

Orock Ayuk saapui Suomeen perheenyhdistämisen kautta. Neljä vuotta Suomessa ovat avanneet hänelle uudella tavalla miehen ja naisen roolit perheessä ja yhteiskunnassa.

Orock Ayuk asuu Helsingissä ja opiskelee Tallinnan yliopistossa sosiaali- ja kulttuuriantropologiaa. Hän tekee pro gradu –lopputyötä irakilaisnaisten integraatiosta Suomessa.

– Halusin tutkia lopputyössäni itseni kaltaisia naisia, jotka ovat saapuneet Suomeen maahanmuuton kautta, Orock Ayuk sanoo.

Hän on tehnyt tutkimustaan irakilaisnaisten yhdistyksen parissa analysoiden toimintaa. Irakista tulleille naisille yhdistys on keskeinen integraation tukija.

– Järjestö auttaa naisia opiskelemaan suomea ja tukee heitä opiskelu- tai työpaikan etsimisessä. Se aktivoi naisia, Orock Ayuk sanoo.

Opiskelun kautta työelämään

Irakilaisnaisten kanssa toimiessaan Orock Ayuk on tunnistanut samanlaisia sukupuolirooleja kuin Kamerunissakin. Miehillä on useimmiten päärooli, nainen huolehtii kodista ja lapsista.

– Tutkimukseni osoittaa, että Suomessa irakilaisnaiset tulevat näkyvämmiksi ja he voivat ottaa aivan uudenlaisen roolin perheessä ja yhteiskunnassa, Orock Ayuk sanoo.

Ayukin puoliso on työelämässä ja hän toivoo työllistyvänsä pian myös itse. Hän tekee paljon vapaaehtoistyötä muun muassa Pakolaisavussa. Suomessa oloonsa hän on tyytyväinen.

– Tunnen olevani täällä näkyvä, voin opiskella ja ansaita sitten rahaa joilla maksaa perheen menoja, Orock Ayuk sanoo.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TIETOA AIKAMERKISTÄ

Aikamerkki on Työväen Sivistysliitto TSL:n yhteiskunnallinen verkkojulkaisu ja tarina-arkisto, joka päivittyy verkossa reaaliajassa. Se katsoo maailmaa työväenliikkeen arvojen näkökulmasta ja niitä pöyhien.

Aikamerkkiä julkaisee Työväen Sivistysliitto

Aikamerkkiä julkaisee Työväen Sivistysliitto

Työväen Sivistysliitto

Vastaava toimittaja Pirjo Alijärvi
aikamerkki@tsl.org

Toimitus: Acamedia
Toteutus: Websteri Media