Opi perusasiat, se ei riitä, mutta opi ne

Työväen Sivistysliitto on tehnyt työtä sivistyksen eteen sata vuotta. Liitto perustettiin sisällissodan jälkeiseen ankeaan ja epäluuloiseen arkeen. Tehtävänä oli nostaa työväestön sivistyksen tasoa oikeudenmukaisuuden, suvaitsevaisuuden ja tasa-arvon hengessä. Tänä päivänäkin samat arvot ovat TSL:n toiminnan perustana. Liitto on ollut sadan vuoden aikana omalla työllään rakentamassa Suomesta sivistysvaltiota. Vaikka maailma muuttuu, sivistystyölle riittää työtä.

100-juhlavuoden alussa TSL julkaisi toimittaja ja media-asiantuntija Ville Blåfieldin kirjoittaman kirjan Hengenpimeyttä vastaan, Puheenvuoroja sivistyksestä (Edita 2019). Useat kymmenet asiantuntijat ovat osallistuneet TSL:n järjestämiin sivistyskeskusteluihin yliopistoilla, kirjastoissa ja työväentaloilla. Lisäksi TSL:n opintojärjestöt ovat järjestäneet omia kulttuuritilaisuuksiaan.

TSL on ollut esillä kahdessa näyttelyssä: Työväenmuseo Werstaalla Tampereella Eespäin 1919 ja Helsingissä Hitaan ajan selfie, joka oli valmisteltu valokuvaaja Meeri Koutaniemen pitämän kurssin lopputöistä.

Liitto luovutti Reino Helismaa -palkinnon lauluntekijä Paula Vesalalle. Valkeakosken Työväen Musiikkitapahtumassa TSL järjesti keskustelua ay-liikkeen järjestämisestä ja useita konsertteja.

Perustamispäivänä 1. syyskuuta TSL täytti Helsingin Työväentalon sivistysbrunssillaan ja juhlasalin konsertillaan. Juhlapäivä huipentui kirjailija Juha Hurmeen tekstiin sävellettyyn Nyljetyt laulut -kantaesitykseen, jonka säveltäjä ja musiikin moniottelija Tomas Takolander oli säveltänyt. Hän myös johti esityksessä Koiton Laulua ja Helsinki Concordia -orkesteria. Esitystä kuvitti kuvataiteilija Sampo Laaksosen työt.

Juhlavuoden tapahtumat päättyivät amerikansuomalaisten työväenlaulujen konserttiin, jossa Paleface ja Laulava Unioni julkistivat Tie vapauteen -levyn. Laulujen taustalla on onnellinen yhteensattuma, jossa Laulu ottaa kantaa -verkoston kautta amerikansiirtolaisten laulujen tutkijat ja niitä esittävät muusikot ovat kohdanneet toisensa. Laulu ottaa kantaa on myös ollut TSL:n hallinnoima musiikkihanke.

Juhlavuoden viesti on ollut selkeä, kuten se on ollut sadan vuoden ajan: Opi perusasiat, se ei riitä, mutta opi ne. Kirjailija Bertolt Brechtin kirjoittama runo Oppimisen ylistys on ajaton ja universaali. TSL:n pääjuhlassa sen esitti laulaja Monna Kamu ja Koiton Laulu johtajanaan Tomas Takolander.

Merja Leskinen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TIETOA AIKAMERKISTÄ

Aikamerkki on Työväen Sivistysliitto TSL:n yhteiskunnallinen verkkojulkaisu ja tarina-arkisto, joka päivittyy verkossa reaaliajassa. Se katsoo maailmaa työväenliikkeen arvojen näkökulmasta ja niitä pöyhien.

Aikamerkkiä julkaisee Työväen Sivistysliitto

Aikamerkkiä julkaisee Työväen Sivistysliitto

Työväen Sivistysliitto

Vastaava toimittaja Pirjo Alijärvi
aikamerkki@tsl.org

Toimitus: Acamedia
Toteutus: Websteri Media