Työväen Sivistysliitto on tehnyt työtä sivistyksen eteen sata vuotta. Liitto perustettiin sisällissodan jälkeiseen ankeaan ja epäluuloiseen arkeen. Tehtävänä oli nostaa työväestön sivistyksen tasoa oikeudenmukaisuuden, suvaitsevaisuuden ja tasa-arvon hengessä. Tänä päivänäkin samat arvot ovat TSL:n toiminnan perustana. Liitto on ollut sadan vuoden aikana omalla työllään rakentamassa Suomesta sivistysvaltiota. Vaikka maailma muuttuu, sivistystyölle riittää työtä.

100-juhlavuoden alussa TSL julkaisi toimittaja ja media-asiantuntija Ville Blåfieldin kirjoittaman kirjan Hengenpimeyttä vastaan, Puheenvuoroja sivistyksestä (Edita 2019). Useat kymmenet asiantuntijat ovat osallistuneet TSL:n järjestämiin sivistyskeskusteluihin yliopistoilla, kirjastoissa ja työväentaloilla. Lisäksi TSL:n opintojärjestöt ovat järjestäneet omia kulttuuritilaisuuksiaan.

TSL on ollut esillä kahdessa näyttelyssä: Työväenmuseo Werstaalla Tampereella Eespäin 1919 ja Helsingissä Hitaan ajan selfie, joka oli valmisteltu valokuvaaja Meeri Koutaniemen pitämän kurssin lopputöistä.

Liitto luovutti Reino Helismaa -palkinnon lauluntekijä Paula Vesalalle. Valkeakosken Työväen Musiikkitapahtumassa TSL järjesti keskustelua ay-liikkeen järjestämisestä ja useita konsertteja.

Perustamispäivänä 1. syyskuuta TSL täytti Helsingin Työväentalon sivistysbrunssillaan ja juhlasalin konsertillaan. Juhlapäivä huipentui kirjailija Juha Hurmeen tekstiin sävellettyyn Nyljetyt laulut -kantaesitykseen, jonka säveltäjä ja musiikin moniottelija Tomas Takolander oli säveltänyt. Hän myös johti esityksessä Koiton Laulua ja Helsinki Concordia -orkesteria. Esitystä kuvitti kuvataiteilija Sampo Laaksosen työt.

Juhlavuoden tapahtumat päättyivät amerikansuomalaisten työväenlaulujen konserttiin, jossa Paleface ja Laulava Unioni julkistivat Tie vapauteen -levyn. Laulujen taustalla on onnellinen yhteensattuma, jossa Laulu ottaa kantaa -verkoston kautta amerikansiirtolaisten laulujen tutkijat ja niitä esittävät muusikot ovat kohdanneet toisensa. Laulu ottaa kantaa on myös ollut TSL:n hallinnoima musiikkihanke.

Juhlavuoden viesti on ollut selkeä, kuten se on ollut sadan vuoden ajan: Opi perusasiat, se ei riitä, mutta opi ne. Kirjailija Bertolt Brechtin kirjoittama runo Oppimisen ylistys on ajaton ja universaali. TSL:n pääjuhlassa sen esitti laulaja Monna Kamu ja Koiton Laulu johtajanaan Tomas Takolander.

Merja Leskinen

Download PDF

TIETOA AIKAMERKISTÄ

Aikamerkki on Työväen Sivistysliitto TSL:n yhteiskunnallinen verkkojulkaisu ja tarina-arkisto, joka päivittyy verkossa reaaliajassa. Se katsoo maailmaa työväenliikkeen arvojen näkökulmasta ja niitä pöyhien.

Aikamerkkiä julkaisee Työväen Sivistysliitto

Aikamerkkiä julkaisee Työväen Sivistysliitto

Toimitus: Acamedia
Toteutus: Websteri Media