Laulu ottaa jälleen kantaa

 

 

Elämä on farssi kun Rajamäki marssii, Ilolaulut raikaa ja haitari soi! Näin kisälliryhmä Rajamäen Pojat lauloi sata vuotta sitten. Samassa hengessä laulavat myös tämän päivän Rajamäen Pojat.

Laulu ottaa kantaa -klubilla Helsingin Hakaniemessä uudelleen henkiin herätetyt Rajamäen Pojat ottivat yleisönsä ammattitaidolla ja esikuviensa rempseydellä. Muusikot Juha Hostikka, Niko Kumpuvaara, Jarmo Julkunen ja Anssi Nykänen jatkavat Rajamäen Poikien -kokoonpanollaan kisällilaulun kunniakasta perinnettä sanoituksia ja esiintymisasuja myöten.

Alkuperäinen Rajamäen Pojat -kisällilauluyhtye syntyi 1910-luvun lopulla Kivinokassa Helsingissä. Kaunis saarialue oli vuokralla urheiluseura Ponnistuksella ja sosialistisen nuorisoliiton Sörnäisten nuoriso-osastolla. Paikasta tuli suosittu nuorten kokoontumisalue, jossa vietettiin vapaa-aikaa kesäteltoissa ja rannoilla.

Ponnistuksen urheilijoista koostuneen Rajamäen rykmentin teltta herätti myös valtiollisen poliisin, Etsivän Keskuspoliisin, huomiota. Teltan ympärillä laulettiin kisällilauluja eli aikansa kantaaottavia lauluja. Ponnistuksen jalkapallojoukkueen maalivahti ja viilari Martti Jäppilä oli puuhamiehenä Rajamäen Pojat -kisällilauluyhteen perustamisessa. Vuoden 1925 tienoilla Pojista erkani tanssiyhtye, josta kehittyi sittemmin Suomen legendaarisin tanssiorkesteri Dallapé. Nimi tuli yhtyeen kahden jäsenen käyttämistä italialaisista harmonikoista. Orkesterissa soitti aikansa merkittävimpiä muusikoita.

Kivinokasta muodostui myös poliittisesti aktiivisten nuorisoliittolaisten paikka. Rajamäen Pojissa oli vaihtelevasti toistakymmentä poikaa. Yksi tunnetuimmista Pojista lienee ollut näkyvän poliittisen uran tehnyt kansanedustaja ja SKP:n pääsihteeri Ville Pessi.

Tämän päivän Rajamäen Pojat jatkavat pitkää työväenmusiikin ja kantaaottavan laulun perinnettä. Mukana esityksissä on aika ajoin myös Karri Miettinen eli Paleface. Poikien laulua tultaneen kuulemaan muun muassa Antti Tuurin Ikitie -kirjan pohjalta kirjoitetussa ja ohjatussa elokuvassa.

Lisätietoa Rajamäen Pojista dosentti Marko Tikan artikkelissa, joka on julkaistu Työväenlaulu-portaalissa 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TIETOA AIKAMERKISTÄ

Aikamerkki on Työväen Sivistysliitto TSL:n yhteiskunnallinen verkkojulkaisu ja tarina-arkisto, joka päivittyy verkossa reaaliajassa. Se katsoo maailmaa työväenliikkeen arvojen näkökulmasta ja niitä pöyhien.

Aikamerkkiä julkaisee Työväen Sivistysliitto

Aikamerkkiä julkaisee Työväen Sivistysliitto

Työväen Sivistysliitto

Vastaava toimittaja Pirjo Alijärvi
aikamerkki@tsl.org

Toimitus: Acamedia
Toteutus: Websteri Media