• Yhteiskunta
  • Raha
  • Työ
  • Sivistys
  • Näkökulma
Aikamerkki.org
Myyntiautomaattien kautta tapahtuva myynti kasvaa, mutta työllistää yhä harvempia. Kotona tapahtuvaan vaatemyyntiin rekrytoidaan kuitenkin jatkuvasti uusia myyjiä.
Työ 0

Kauppa siirtyy kotiin ja automaatteihin

Julkaisija toimitus2 · 09/04/2018

Kotimyynti työllistää erityisesti vaatealalla. Ruotsalainen Me&I on Suomessa selvä ykkönen. Yritys myös rekrytoi jatkuvasti uusia myyjiä.

Ruotsalainen vaatemyyntiyritys Me&I on toiminut Suomessa reilut kymmenen vuotta. Seuraavaksi tulevat liikevaihtoaan nopeasti kasvattaneet NOSH ja House of Lola.

Suomen maajohtaja Venla Koulu-Salminen, miksi Me&I on edelleen tällainen menestys?

– Yksi vahvuutemme on matala organisaatio. Myyjämme elävät samaa arkea kuin ostajat. Tärkeä tekijä on myös se, että meillä on aidosti mukavaa. Elämme sloganiamme In it for the fun todeksi joka päivä, Koulu-Salminen pohtii.

Viime vuosikymmenen jälkipuolella retrobuumi valtasi vaatemarkkinoita. Samaan aikaan ruotsalaisyritys pohti laajentamista itään. Suomen markkinat arvioitiin sopivan samankaltaisiksi Ruotsiin nähden.

Ajoitus oli hyvä: kilpailua ei juurikaan ollut, sillä vastaavanlaisia vaatteita ei ollut tarjolla. Lingon och Blåbärg, vanha ruotsalainen yritys, oli ensimmäinen lastenvaatteiden kotimyyntiliike Suomessa. Sen vaatteet olivat kuitenkin melko perinteisiä, sini-puna-valkoraitaisia.

– Kotikutsut olivat tietyllä tavalla myös uusi juttu. Nyt kilpailijoita on tullut vanavedessä, kun olemme tehneet vaatekutsuja tutuksi, Koulu-Salminen kuvailee.

VAATEMYYNTI VIE MENNESSÄÄN

Kotikutsujen etuina on henkilökohtainen asiakaspalvelu ja rauhallinen tila sovittaa vaatteita yhdistettynä ystävien tapaamiseen ja kahvitteluun. Lapsiperheissä vaatteita joka tapauksessa kuluu. Me&I-kutsuille tullessaan tietää, että tarjolla on värikkäitä, ekologisia ja hyvissä työoloissa tehtyjä tuotteita.

Ensimmäisessä aallossa kotimyyntiin mukaan hypännyt Venla Koulu-Salminen löysi ja rakastui Me&I -vaatteisiin itse Ruotsissa asuvan ystävän kautta. Kun yritys saapui Suomeen, se etsi myyjiä muun muassa Kotivinkissä ja Meidän perhe -lehdissä olleilla ilmoituksilla sekä osallistumalla lapsimessuille. Uudet myyjät löysivät ystävä- ja lähipiireistään ostajia vaatteille.

Ensimmäisen vaiheen muista myyjistä Anna Stenberg toimii nykyään Me&I Internationalin toimitusjohtajana ja Hanne-Kaisa Mikola vastaa Me&I Internationalin kampanjoista.

– Rekrytoimme jatkuvasti uusia myyjiä. Moni tuleekin samassa elämäntilanteessa mukaan: vanhempainvapaalla on aikaa ja mahdollisuus järjestää kotikutsuja. Samalla saa vähän omaa, hauskaa aikaa, ja siitä maksetaan, Koulu-Salminen nauraa.

Moni myös jää myyjäksi ja saattaa vaatemyynnin vuoksi jättää tai osa-aikaistaa aiemman työnsä. Me&I:n kaudet vaihtuvat puolivuosittain, ja esimerkiksi neljättä kauttaan myyvä Jenny Valkama osa-aikaisti koulukuraattorin työnsä vanhempainvapaansa päätyttyä.

– Kiitos Me&I:n, teen lyhyempää työviikkoa. En voi lopettaa myymistä, mulla on niin ihanat kutsujen emännät, jotka aina kiittävät, että tulen ja autan, hän kuvaa.

PALJON ERILAISIA TOIMIJOITA

Muualla kuin myymälöissä tapahtuva kauppa tarkoittaa suoramyyntiä, ovelta ovelle -myyntiä, myyntiautomaattien kuten virvoitusjuoma-automaattien välityksellä tapahtuvaa myyntiä, verkostomarkkinointia sekä itsenäisiä huutokaupanpitäjiä. Mukana eivät ole tukkukaupan alan huutokauppakamarit sekä huutokaupanpitopalvelut.

Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2016 tällaisia yrityksiä oli 1 268. Niiden kokonaisliikevaihto oli 155,000 miljoonaa euroa. Ne työllistivät 804 henkeä ja maksoivat palkkoja 18,000 miljoonan euron edestä.

Vuonna 2013 yrityksiä oli 1 403. Niiden kokonaisliikevaihto oli 138,500 miljoonaa euroa. Ne työllistivät 895 henkeä ja maksoivat palkkoja 15,000 miljoonan euron verran.

Viime vuosina muualla kuin myymälöissä tapahtuva kauppatoiminta on siis euromääräisesti  mitaten kasvanut. Vuoden 2013 jälkeen henkilöstön lukumäärässä on kuitenkin tapahtunut notkahdus.

Myös kokonaisliikevaihto ja -palkat ovat nousseet. Aiempaa harvempi siis työllistyy muualla kuin myymälöissä tapahtuvan kaupan parissa, mutta rahaa liikkuu aiempaa enemmän.

Jyri Järvinen Tilastokeskuksen yrityspuolelta arvioi, että kyse on ulkoisten palveluiden, kuten myyntiautomaattien, osuuden kasvusta. Tämä osittain selittää, miksi liikevaihto kasvaa mutta henkilöstömäärä ei.

Toimialan suurimmat yritykset ovat tila- ja säilytyspalveluita tarjoava Pelican Rouge Coffee Solutions Oy sekä kahviautomaatteja tarjoava Oy Selecta Ab. Kotimyyntiyrityksistä suurimmat ovat terveystuotteita tarjoava Forever Living Products Scandinavia Aktiebolag, filial i Finland ja vaatteita tarjoava Me&I Oy.

Inari Juntumaa
TSL:n koulutuspäällikkö ja
perhevapaansa aikana Me&I -myyjä

0
Jaa artikkeliShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email to someone
email
KOtimyyntisuoramyyntiVerkostomyynti

Katso myös

  • Työ

    Liitto välittää – työtä

  • Työ

    Kesätyöntekijän oikeudet ovat kaikkien etu

  • Työ

    Liittojen arvot kaipaavat kirkastamista



Ei kommentteja

Jätä vastaus Peruuta

Haku

Tilaa uutiskirje!

Viimeisimmät artikkelit

  • Vappuna tanssitaan

    23/04/2018
  • Kohti vastuullista vaateteollisuutta

    18/04/2018
  • Kuva kertoo paljon

    18/04/2018
  • Liitto välittää – työtä

    18/04/2018
  • Maailma paremmaksi pienillä teoilla

    16/04/2018
  • Kauppa siirtyy kotiin ja automaatteihin

    09/04/2018
  • Huppupäisistä anarkisteista maailmanparantajiin

    05/04/2018

Työväen sivistysliitto Facebookissa

Työväen Sivistysliitto TSL ry

Avainsanat

ammattiliitto Ekologisuus ilmastonmuutos joulu kestävä kehitys kiertotalous Nuoret osuuskunta Reilu kauppa SDP selkokieli Talouspolitiikka Taloutta työväelle Video

Haku

Merkinnät

ammattiliitto Ekologisuus ilmastonmuutos joulu kestävä kehitys kiertotalous Nuoret osuuskunta Reilu kauppa SDP selkokieli Talouspolitiikka Taloutta työväelle Video

Viimeisimmät julkaisut

  • Vappuna tanssitaan 23/04/2018
  • Kohti vastuullista vaateteollisuutta 18/04/2018
  • Kuva kertoo paljon 18/04/2018
  • Liitto välittää – työtä 18/04/2018
  • Maailma paremmaksi pienillä teoilla 16/04/2018

Tietoa Aikamerkistä

Aikamerkki on Työväen Sivistysliitto TSL:n yhteiskunnallinen verkkojulkaisu ja tarina-arkisto, joka päivittyy verkossa reaaliajassa. Se katsoo maailmaa työväenliikkeen arvojen näkökulmasta niitä pöyhien.


Aikamerkkiä julkaisee Työväen Sivistysliitto TSL.

Vastaava toimittaja Merja Leskinen Merja.Leskinen (at) tsl.fi

Verkkojulkaisun toteutuksesta ja tuotannosta vastaa Unionimedia Oy.