• Yhteiskunta
  • Raha
  • Työ
  • Sivistys
  • Näkökulma
Aikamerkki.org
Joukkorahoituksella voi tukea esimerkiksi musiikkia.
Sivistys 0

Joukkorahoitus herättää kiinnostusta

Julkaisija toimitus2 · 03/04/2017

Ainahan hattu on pantu kiertämään. Digitalisaatio tuo helpotusta tähänkin. Joukkorahoituksella voi kohdentaa tukea työväenmusiikin työpajasta start up -yritykseen.

Joukkorahoituksessa kuka tahansa pääsee valitsemallaan summalla rahoittamaan kiinnostavia hankkeita. Myös omalle tapahtumalle voi hakea rahoitusta sitä tarjoavalta palvelualustalta.

Mesenaatti.me on Suomen ensimmäisiä joukkorahoituspalveluja. Kolmen vuoden aikana se on jalkauttanut Suomeen toimintamallinsa ja samalla kaksinkertaistanut oman kasvunsa.

– Suomalaiset ovat ottaneet joukkorahoituksen hienosti vastaan. Pohjoismaista Suomi onkin joukkorahoituksen virein maa, tuottaja Tanja Jänicke sanoo. Hän on yksi Mesenaatin perustajista.

Jänicken mukaan ensimmäisenä Mesenaatin puoleen kääntyivät muusikot. Heidän perässään tulivat muiden alojen taiteilijat, sitten yhteisöt ja start up-yritykset. Nyt Mesenaatti on perustamassa Helsingin, Tampereen ja Turun yliopistojen tutkijoiden kanssa pilottia tieteen tutkimuksen joukkorahoittamiseksi. Myös Keski-Suomen liiton ja alueen yrittäjien kanssa haetaan joukkorahoitusmallia.

MARKKINOINTIA VERKOSTOJEN AVULLA

Kuka tahansa ei voi kerätä rahaa vaan siihen on oltava lupa. Pelisäännöt sanelee rahankeräyslaki. Syyskuussa 2016 astui voimaan joukkorahoituslaki, mutta sitä sovelletaan laina- ja sijoitusmuotoiseen joukkorahoitukseen.

Omalle hankkeelle voi etsiä joukkorahoituspalvelun. Mesenaatti.me tarjoaa lomakeformaatin, josta voi aloittaa. Mesenaatti antaa myös vinkkejä. Ilman hyviä verkostoja ei joukkorahoitusta kuitenkaan kannata aloittaa. Myös aktiivisuus sosiaalisessa mediassa on tärkeää.

– Neljäkymmentä prosenttia tukijoista tulee lähipiiristä, perheiltä, työkavereilta ja faneilta, Tanja Jänicke kertoo hankkeiden tukijoista.

Mesenaatti.me -sivustolla voi rahoittaa sähköautojen vuokrauspalvelun ja kantrilaulajien vinyylipainoksen lisäksi verkossa toimivaa faktantarkistuspalvelu Faktabaaria. Se tutkii kansalaisten pyytämiä poliitikkojen ja toimittajien vaaliväitteitä. Joukkorahoituksella mahdollistetaan erityisesti tv-väittelyiden aikana tapahtuvaa livefaktantarkistusta.

Faktabaari perustettiin vuonna 2014. Samana vuonna se tunnustettiin journalistiseksi teoksi Bonnierin Suuressa Journalistipalkintogaalassa.

RAHOITUSTA TYÖVÄENMUSIIKILLE

Mesenaatin ohella joukkorahoitusta kokeilevat muutkin. Kulttuurilahja.fi -sivusto on Kansan Sivistysrahaston uutta toimintaa. Joukkorahoitus on viime vuodenvaihteessa otettu käyttövalikoimaan perinteisten lahjoitusten ja testamenttien rinnalla. KSR tukee vuosittain satoja suomalaisia kulttuurin ja opintojen parissa.

Kulttuurilahja-sivustolla vähimmäistuen määrä on kymmenen euroa. Lahjoitusten päälle KSR tukee hankkeita 20 lisäprosentilla lahjoitusten arvosta.

– Ihmisillä on halu osallistua hyvän tekemiseen. Usein siihen ei vain löydy kanavia. Kulttuurilahja antaa mahdollisuuden tukea pienemmällä tai suuremmalla summalla, viestintä- ja markkinointipäällikkö Sara Salomaa sanoo.

Kulttuurilahjan kautta voi tukea esimerkiksi nuorta osallistumaan Laulu ottaa kantaa -työpajaan, jossa tämä saa ammattimuusikoiden – ja sanoittajien apua oman sanoituksen ja sävellyksen valmistelussa. Nuorelle tarjotaan myös mahdollisuus esittää valmis laulu suurelle yleisölle klubi-illassa.

Joukkorahoitus ei kuitenkaan ole uusi keksintö. Naapuria on autettu ja hattu on pantu kiertämään ennenkin. Nykytekniikka tekee auttamisen vieläkin helpommaksi.

– Kun ihmiset pääsevät itse näkemään mihin rahat menevät ja saavat mahdollisuuden ojentaa auttavaa kättään, he tekevät sen. Yhdessä pystytään mihin vain. Se on joukkorahoituksen isoin vahvuus, Sara Salomaa sanoo.

Teksti: Merja Leskinen
Kuva: Istockphoto

 

Lue lisää

Mesenaatti
Kulttuurilahja
Faktabaari
Tue kantaa ottavaa laulua

 

1+
Jaa artikkeliShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email to someone
email
joukkorahoituskulttuurisivistys

Katso myös

  • Sivistys

    Vappuna tanssitaan

  • Sivistys

    Kuva kertoo paljon

  • Sivistys

    Fantasian ja todellisuuden rajalla



Ei kommentteja

Jätä vastaus Peruuta

Haku

Tilaa uutiskirje!

Viimeisimmät artikkelit

  • Vappuna tanssitaan

    23/04/2018
  • Kohti vastuullista vaateteollisuutta

    18/04/2018
  • Kuva kertoo paljon

    18/04/2018
  • Liitto välittää – työtä

    18/04/2018
  • Maailma paremmaksi pienillä teoilla

    16/04/2018
  • Kauppa siirtyy kotiin ja automaatteihin

    09/04/2018
  • Huppupäisistä anarkisteista maailmanparantajiin

    05/04/2018

Työväen sivistysliitto Facebookissa

Työväen Sivistysliitto TSL ry

Avainsanat

ammattiliitto Ekologisuus ilmastonmuutos joulu kestävä kehitys kiertotalous Nuoret osuuskunta Reilu kauppa SDP selkokieli Talouspolitiikka Taloutta työväelle Video

Haku

Merkinnät

ammattiliitto Ekologisuus ilmastonmuutos joulu kestävä kehitys kiertotalous Nuoret osuuskunta Reilu kauppa SDP selkokieli Talouspolitiikka Taloutta työväelle Video

Viimeisimmät julkaisut

  • Vappuna tanssitaan 23/04/2018
  • Kohti vastuullista vaateteollisuutta 18/04/2018
  • Kuva kertoo paljon 18/04/2018
  • Liitto välittää – työtä 18/04/2018
  • Maailma paremmaksi pienillä teoilla 16/04/2018

Tietoa Aikamerkistä

Aikamerkki on Työväen Sivistysliitto TSL:n yhteiskunnallinen verkkojulkaisu ja tarina-arkisto, joka päivittyy verkossa reaaliajassa. Se katsoo maailmaa työväenliikkeen arvojen näkökulmasta niitä pöyhien.


Aikamerkkiä julkaisee Työväen Sivistysliitto TSL.

Vastaava toimittaja Merja Leskinen Merja.Leskinen (at) tsl.fi

Verkkojulkaisun toteutuksesta ja tuotannosta vastaa Unionimedia Oy.