Jos minulla olisi Supervoimia, tekisin maailmasta turvallisemman.

Jos minulla olisi supervoimia, lähtisin kouluun

Turvapaikkaa hakevat lapset jäävät usein byrokratian ja aikuisten hädän jalkoihin. Pelottavista kokemuksistaan huolimatta he voivat olla vahvoja ja rohkeita. Ennen kaikkea lapset haluavat tulla kuulluiksi ja nähdyiksi.

Ensi- ja turvakotien liitto kysyi turvapaikkaa hakevilta lapsilta mitä he tekisivät, jos he olisivat supersankareita. Lapset kertoivat ja pääsivät näyttämään, millaisia sankareita he itse haluaisivat olla.

Todelliset supersankarit -näyttely Helsingin Kirjasto 10:ssä kertoo näistä lapsista. Valokuvat ovat samalla osa Vauvaperhe turvapaikanhakijana -projektin Turvassa Suomessa -kampanjaa. Ensi- ja turvakotien liitto haluaa painottaa kampanjallaan, että Suomen on oltava turvallinen maa jokaiselle lapselle.

Valokuvat on otettu kesällä 2015 kahdessa suomalaisessa vastaanottokeskuksessa. Supersankariasut kerättiin lahjoituksina. Lapset valitsivat itselleen mieluisimman asun.

– Kymmenet lapset valitsivat asusteita ja odottivat samalla pääsyä kuvaukseen. Tilanteet valokuvauksessa olivat tapahtumarikkaita, valokuvaaja Tiuku Pennola sanoo.

Kuvaustilanteet toivat vaihtelua vastaanottokeskuksen arkeen.

– Lapset tulivat nähdyiksi ja kohdatuiksi. Heitä ihailtiin. Kuvaustilanteet olivat siten lapsille voimaannuttavia monien huolien ja murheiden keskellä, Pennola kertoo.

EPÄKOHDAT KUVAUKSEN TEEMOINA

Tiuku Pennola työskentelee Ensi- ja turvakotien liiton Vauvaperhe turvapaikanhakijana -projektin työntekijänä. Hanketta tukee Raha-automaattiyhdistys RAY.

– Tavoitteenamme on lisätä turvapaikkaa hakevien lapsiperheiden hyvinvointia ja juurruttaa lapsiystävällistä toimintaa vastaanottokeskuksissa, Pennola kertoo.

Hän on työskennellyt turvapaikkaa hakevien lasten parissa kolme vuotta. Työn ohessa hän valokuvaa. Pennola on opiskellut valokuvausta Miina Savolaisen kurssilla ja TSL:n valokuvauslinjalla. Hänellä on ollut kolme valokuvanäyttelyä, viimeisimpänä Todelliset supersankarit.

– Kuvaan mielelläni tilanteita aidossa ympäristössä ja luonnon valossa.

Pennolaa on alkanut kiinnostaa yhä enemmän yhteiskunnallisiin epäkohtiin liittyvät teemat valokuvauksessa.

– Erityisesti haluan nostaa esiin lapset, jotka unohtuvat helposti aikuisten taakse.

Todelliset supersankarit -näyttely on nähtävissä Kirjasto 10:ssä 20. joulukuuta 2015 saakka. Kuvista on valmistumassa myös valokuvakirja. Ensi vuonna tulossa on mahdollisesti näyttely maahanmuuttajista. Mielessä on myös pitkään kytenyt ajatus kauhuvalokuvasarjasta.

Merja Leskinen
Kuva Tiuku Pennola

Lue lisää

Vauvaperhe turvapaikanhakijana 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TIETOA AIKAMERKISTÄ

Aikamerkki on Työväen Sivistysliitto TSL:n yhteiskunnallinen verkkojulkaisu ja tarina-arkisto, joka päivittyy verkossa reaaliajassa. Se katsoo maailmaa työväenliikkeen arvojen näkökulmasta ja niitä pöyhien.

Aikamerkkiä julkaisee Työväen Sivistysliitto

Aikamerkkiä julkaisee Työväen Sivistysliitto

Työväen Sivistysliitto

Vastaava toimittaja Pirjo Alijärvi
aikamerkki@tsl.org

Toimitus: Acamedia
Toteutus: Websteri Media