Ilkka Taipaleen joulusaarna

Suomessa asuu miljoona ihmistä yksin. Joillekin se on valinta, toisille ei. Lääkäri ja kansalaisaktivisti Ilkka Taipale toivoo, että huomioisimme ympärillä olevia yksin asuvia lähimmäisiämme. Joulu antaa siihen hyvän mahdollisuuden.

Ilkka Taipale, psykiatri ja sosiaalilääketieteen dosentti, on ollut myös kansanedustaja ja Helsingin kaupunginvaltuutettu. Hänen toimittamaansa kirjaa 100 sosiaalista innovaatiota Suomesta (2006) on käännetty yli 21 kielelle. Tulossa on vielä käännökset ainakin tamiliksi, kazakiksi, albaniaksi, somaliksi ja unkariksi.

Yhdessä vaimonsa Vappu Taipaleen kanssa hän on ollut mukana yli sadassa kirjahankkeessa. Vappu Taipale on lääketieteen ja kirurgian tohtori. Hän jäi eläkkeelle Stakesin pääjohtajan tehtävistä ja on toiminut myös ministerinä sekä luottamustehtävissä lukuisissa järjestöissä.

Joulukuun 10. päivä 2015 avautuu Työväenliikkeen kirjastossa näyttely Vappu ja Ilkka Taipale, naimisissa kirjojen kanssa 50 vuotta.

Taipaleet ovat kansalaisaktivistin ja innovaattorin perusilmentymiä. He ovat toimineet vuosikymmeniä sosiaalipolitiikan eri lohkoilla. Rauhantyö, kansainvälisyys, mielenterveystyö, sosiaalipolitiikka ja lääkärien yhteistyö ilman rajoja ovat heitä yhdistäviä tekijöitä.

Taipaleet tapasivat toisensa lääketieteellisen tiedekunnan pääsykoekursseilla. Aktiivinen 60-luku vei nuoret mennessään. Heistä tuli tekijöitä ja näkijöitä. Hengenheimolaisia löytyi, ja he ovat olleet vuosikymmenten aikana perustamassa lukuisia yhdistyksiä, käynnistämässä hankkeita ja ideoimassa kirjoja.

Näyttelyssä esillä olevissa kirjoissa he ovat toimineet ideoijina, rahoituksen junailijoina, toimittajina ja/tai kirjoittajina. Näyttely on katseltavana 10.12.2015–5.2.2016 Työväenliikkeen kirjaston eteisaulassa arkipäivisin kello 7–18. Kirjaston osoite on Sörnäisten rantatie 25 A 1 00500 Helsinki.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TIETOA AIKAMERKISTÄ

Aikamerkki on Työväen Sivistysliitto TSL:n yhteiskunnallinen verkkojulkaisu ja tarina-arkisto, joka päivittyy verkossa reaaliajassa. Se katsoo maailmaa työväenliikkeen arvojen näkökulmasta ja niitä pöyhien.

Aikamerkkiä julkaisee Työväen Sivistysliitto

Aikamerkkiä julkaisee Työväen Sivistysliitto

Työväen Sivistysliitto

Vastaava toimittaja Pirjo Alijärvi
aikamerkki@tsl.org

Toimitus: Acamedia
Toteutus: Websteri Media