Anne Immosen kuva kokoelmasta "Hidas tango".

Asiaa vai asiatonta?

Työväen Sivistysliiton (TSL) valokuvauslinjan opiskelijoiden päätösnäyttely nostaa esiin ajankohtaisia teemoja umpikujan kokemuksesta aina sosiaalisen median ylivaltaan. Näyttelyssä on esillä 17 kurssilaisen töitä heidän itse valitsemistaan aiheista, joiden lähestymistapa vaihtelee vakavasta vähän kevyempään otteeseen. Näyttely on avoinna Jukka Male Museossa Kaapelitehtaalla 17.5.2015 asti. Katso tästä näyttelyn parhaimmistoa.

 1. Mitä kuvaat mieluiten?
 2. Miksi kuvaat?
 3. Miten TSL:n valokuvauslinjan käynti on vaikuttanut sinuun kuvaajana?
 4. Osoitteita: oma sivusto, blogi tai kuvagalleria

Markku Pajunen

 1. Kuvaan mieluiten kertovia tarinoita nykymaailman menosta tai perheestä. Kuvissa on mukana usein huumoria. Viime aikoina olen kuvannut myös vastasyntyneitä vauvoja tai koiria kotistudiossa.
 2. Valokuvaus on minulle tällä hetkellä tärkein harrastus ja itseilmaisun väline. Kuvaan valokuvakilpailuihin, jolloin saan konkreettista palautetta kuvistani. Lisäksi suunnitelmissa on jollain tasolla tehdä tilaustöitä kuvauksen parissa.
 3. TSL:n kurssi on antanut erilaisia näkökulmia ja uusia ideoita kuviin (aiheisiin ja lähestymistapoihin). Olen saanut henkilökohtaista palautetta kuvista. Erityisesti näyttelykuvien luomis-/valintaprosessi oli hyödyllinen kokemus.
 4. Markku.pa@hotmail.com

Reincarnation

 

Laura Karlin

 1. Kuvaan mieluiten ihmisiä ja heidän persooniaan ja tunnetilojaan.
 2. Kuvaan, koska haluan kertoa tarinoita. Haluan myös kuvillani saada ihmiset kyseenalaistamaan vallitsevia normeja ja katsomaan asioita eri tavalla.
 3. Olen saanut lisää itseluottamusta ja oppinut monia teknisiä asioita, kuten salaman käyttöä ja studiovalaisua sekä saanut rakentavaa palautetta ja erinomaisia vinkkejä kurssilla vierailleilta ammattivalokuvaajilta. Tunnen nyt pystyväni toteuttamaan ideani kuviksi entistä paremmin.
 4. http://picturediarybylaura.blogspot.fi/

Dream Team

 

Eleri Morgen

 1. Kuvaan mielellään ihmisiä ja makrokuvia varsinkin nyt, kun minulla on uusi hieno kamera ja objektiivi.
 2. Kuvaan sen takia, että kuvaamisen aikana on minulla oma elämä, en kuule eikä näe, mitä tapahtuu. TSL opintojen aikana olen saanut mielettömän määrän uusia ja tärkeitä tietoja valokuvauksesta.
 3. Työni tulos on kurssin jälkeen ollut toinen. Olen onnellinen, että pääsin kurssille.

Frozen

 

Pirjo Lambert

 1. Kuvaan mieluiten luontoa ja erityisesti meriluontoa. Nautin luonnossa liikkumisesta ja luonnon tapahtumien havainnoinnista.
 2. Kuvaamalla merta olen etsinyt mieleni maisemaa, jonka äärellä sieluni lepää ja jota kaipaan sen poissa ollessa. Mielenmereni on avautunut minulle hyvin monimuotoiseksi näkymäksi, myös huoleksi siitä, millaiseksi se joskus saattaa muuttua.
 3. TSL:n opinnot ovat laajentaneet ymmärrystäni valokuvauksesta ja auttaneet minua kehittämään omaa näkemystäni ja ilmaisuani valokuvauksessa.

 

Tiuku Pennola

 1. Kuvaan kaikkea, mikä jollain tavalla pysäyttää, haastaa, näyttää kauniilta tai rumalta. Mieluiten kuvaan tilanteita. Kun joku sitoo kengännauhoja kadulla, kissa haukottelee, äiti katsoo vauvaansa onnellisena, hiekalla on juuri ohi kulkeneen koiran tassunjäljet. Eniten kuvaan ulkona, luonnollisessa valossa. Hämärässä kun varjot ovat pitkiä tai sinisellä hetkellä juuri ennen kuin tulee pimeys.
 2. Valokuvaaminen on minulle intohimo ja riippuvuus. Se on minulle tapa katsoa maailmaa eri vinkkelistä, yksityiskohtaisemmin ja näyttää muille kuinka minä maailman näen. Valokuvaus pysäyttää kiireen keskellä näkemään kauneuden ympärilläni. Valokuvissa myös ruma voi olla kaunista.
 3. Olen oppinut rutkasti lisää tekniikkapuolesta, mutta tärkeimpänä koen, että olen oppinut ymmärtämään, että kuvalla täytyy olla merkitys ja tarina takana. Onnistunut kuva ei ole teknisesti onnistunut vaan tarinallisesti. Valokuvauksen ammatilaisten tarinat omasta valokuvaajan urasta ja kuvista ovat olleet erityisen inspiroivia.
 4. https://500px.com/tiuku, https://www.facebook.com/pages/Tiuku-Pennola-Photography/503863306398404?fref=ts

 

Laila Alanen

 1. Kuvieni aiheet vaihtelevat henkilökuvista arkipäivän asioihin. Viime aikoina potrettikuvaus on alkanut kiinnostaa enemmän, ihmisen persoonallisuuden ja ainutlaatuisuuden tallentaminen.
 2. Olen kuvannut tietyllä tapaa aina. Valokuva on minulle tärkeä ilmaisukanava, siinä on mahdollisuuksia rajattomasti ja haluan välittää kokemaani kuvieni kautta. Hyvä kuva puhuttelee, ilmaisee tunteita ja sitä hetkeä juuri silloin. Se on koukuttavaa.
 3. Sain vinkkejä ja uusia työkaluja kuvaamiselle. Opettajat, opiskelutoverit ja saadut tehtävät antoivat intoa ja erilaisia näkökulmia tapaan kuvata. Opimme myös omista ja toistemme valokuvista. Valokuvailmaisuni vahvistui ja rohkaistui kurssin aikana.
 4. https://500px.com/lailai

 

Mika Heiskanen

 1. Matkoilla maaseutu- ja kaupunkinäkymiä – sekä yksityiskohtia että isoja maisemia.
 2. Kuvaaminen on hyvällä tapaa itsensä haastamista, koska aina voi oppia uutta ja parhaimmillaan lopputulos palkitsee. Kuvatessa tulee nähtyä ja pohdittua asioita eri tavoin ja lisäksi valokuvaamisesta tulee aina hyvä olo.
 3. Ymmärrän valokuvausta huomattavasti laajemmin. Kuvaustehtävien kautta opin paljon omista valokuvistani ja kuvaamisestani, mutta melkeinpä vielä enemmän opin muiden ryhmäläisten kuvista. Oli todella mielenkiintoista nähdä miten eri tavalla samaa aihetta voi lähestyä ja kuvata.Lisäksi sain uusia kuvausprojekti-ideoita, joita aion toteuttaa tulevaisuudessa. Kaiken kaikkiaan kuvaamiseen ja sen lisäoppimiseen jäi entistäkin suurempi into.

Mielenrauhaa

 

Pasi Eriksson

 1. Kuvaan mieluiten energisiä metallimusiikkikonsertteja.
 2. Haluan tallentaa metallimusiikin intensiteetin ja tunteen sen kaikissa muodoissa, jotta ne eivät unohtuisi ja jotta ne henkilöt, jotka eivät päässeet paikan päälle saisivat myös tuntea intensiivisen konserttitunnelman. Yritän herättää kuvillani mielenkiintoa metallimusiikkia kohden. Kaikki lähtee loppujen lopuksi rakkaudesta metallimusiikkiin.
 3. TSL:n valokuvauslinjan käynti on avannut silmiäni valokuvauksen suhteen. Nyt osaan katsoa kuvattavia asioita eri perspektiivistä ja eri silmin.
 4. pasieriksson@netscape.net, http://www.facebook.com/pasi.eriksson.3

Painted identity

 

Mikko Kauppi

 1. Eniten tulee kuvattua urheilu- ja maisemakuvia.
 2. Valokuvaus on siitä hieno tapa ilmaista itseään että siinä pitää yhdistää taiteellinen näkemys ja tekninen osaaminen.
 3. Tekniikan puolesta ymmärrys ja osaaminen on laajentunut ja osaan nyt sanoa selkeämmin että mitä haluan kuvata.

Pöljä päivä

 

Jouni Toivanen

Ruokakuvaus on aivan oma taiteenlajinsa. Jouni Toivanen kertoi Aikamerkille, miten ruokakuvaaja saattaa luoda ruokakuvaa parikin päivää. Lue tästä koko tarina.

 

Anne Immonen

 1. Kuvaan mieluiten ihmisiä heille luonnollisessa ympäristössä. Viime vuoden olen kuvannut paljon autioita rakennuksia ja niiden tunnelmaa sekä niihin jätettyä esineistöä.
 2. Valokuvaaminen on minulle keskustelunavaus niiden kanssa, jotka kuviani katsovat. Se on jonkin minulle tärkeän tai minua koskettaneen asian tai hetken näkyväksi tekemistä myös muiden nähtäväksi. Autioita rakennuksia kuvatessani huomaan etsiväni kauneutta ja sopusointua rujossa ympäristössä.
 3. TSL:n valokuvauslinjalla opiskellessani minua kiinnosti erityisesti ilmaisu valokuvan keinoin. Keskityin paljon miettimään, mitä haluan sanoa kuvillani ja miten esimerkiksi valitsemani sommittelu, värit ja valokuvaustekniikka palvelevat ilmaisuani. Vuoden aikana minusta tuli rohkeampi ja teknisesti taitavampi kuvaaja ja opiskelu kirkasti ajatustani siitä, mihin minä haluan valokuvausta käyttää. Tiedän, että valokuvailmaisu on tullut jäädäkseen elämääni ja hahmotan paremmin myös sitä, miten voin käyttää valokuvaa työssäni.
 4. anne.immonen7@gmail.com

Hidas tango – kuvia autioista rakennuksista

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TIETOA AIKAMERKISTÄ

Aikamerkki on Työväen Sivistysliitto TSL:n yhteiskunnallinen verkkojulkaisu ja tarina-arkisto, joka päivittyy verkossa reaaliajassa. Se katsoo maailmaa työväenliikkeen arvojen näkökulmasta ja niitä pöyhien.

Aikamerkkiä julkaisee Työväen Sivistysliitto

Aikamerkkiä julkaisee Työväen Sivistysliitto

Työväen Sivistysliitto

Vastaava toimittaja Pirjo Alijärvi
aikamerkki@tsl.org

Toimitus: Acamedia
Toteutus: Websteri Media